April 04, 2011

MAIN MASAK-MASAK - KEK LUMUT

salam hari Selasa!~
kadang2 kalau dah bz tahap gaban, hari pun aku x ingat
nasib baik arini masih ingat
itu menunjukkan, kurang bz :)

dah lama mau try buat kek mengkek ni
baru hari ni tergerak hati untuk update dalam blog
walaupun blog ni lebih kepada decorative painting
tapi xkisahla :)

kek ni sangat sedap!~
1st time buat, aku guna resepi 1/2
2nd time buat, aku buat 1/2 dari 1/2 hehe
sebab?? kang x habis membazir kan..
so, jom layan resepi

aku CNP jer dari blog k.dayang jack


KEK KUKUS LUMUT

Ok, ini adalah resepi asalnya utk loyang 9 inci.

Bahan-bahan : Loyang 9” x 9”
  • 1 ½ gelas tepung gandum (diayak)
  • 8 biji telur A
  • 450 gm mentega Golden Churn
  • 1 gelas gula halus (kisar halus lagi jika suka)
  • 200 gm horlicks
  • Pewarna hijau (Star Brand) - dayang gantikan dgn pes pandan Cap Kopoe-Kopoe
  • 1 tin kecil Seri Kaya
  • 1 tin kecil susu pekat manis
  • 1 sk esen vanilla
Cara-cara :
  1. Sediakan pengukus. Didihkan air. Griskan Loyang dgn mentega dan taburkan dgn sedikit tepung.
  2. Pukul mentega bersama gula halus hingga kembang dan berkrim. Gunakan kelajuan maksima.
  3. Masukkan telur sebiji dan pukul hingga sebati (guna speed sederhana). Kemudian, masukkan lagi sebiji telur dan pukul lagi. Ulangi proses ini sehingga habis.
  4. Masukkan susu dan serikaya. Ratakan.
  5. Masukkan tepung sedikit demi sedikit diselangselikan dgn horlicks dan gaulkan sebati.
  6. Masukkan pewarna hijau dan esen vanilla. Sebatikan.
  7. Tuangkan adunan ke dalam Loyang dan tutupkan dgn kertas foil.
  8. Kukuskan selama 4 jam. (tambah air panas jika hampir kering)


Bahan-bahan untuk 1/2 adunan : loyang 7 " x 7 "
  • 1 cawan tepung gandum (diayak)
  • 1 cawan horlicks
  • 3/4 cawan gula halus
  • 250 g mentega
  • 4 biji telur A
  • pewarna hijau secukupnya (dyg guna 1 sb pandan paste Cap Kopoe-Kopoe)
  • 4 sudu besar seri kaya
  • 1/4 cawan susu pekat manis
  • 1 sk esen vanilla
Cara-cara : sama seperti atas. Cuma masa mengukus ialah 2 jam 30 minit.



pic blur skit cz pkai hp cap ayam
sedap!~ 

4 comments:

  1. wah! nanglah nyaman kek ya..lmk sik molah eh..kmk mtk sket dolok dr ktk boleh?...hehe. nampak gebus jak ya alu rasa tringin juak nk molah .. mekasih byk2 sudi try resepi tok. jgn jerak..hehe

    ReplyDelete
  2. Assalam Nizie...
    Boleh x kita tukar kaler lain..werne hijou nie buat saya teringat kat katak arggg serammm...hehehe. nampak cam best...kene try nie

    ReplyDelete
  3. nampak sedapnya kek lumut...kalau pos ke lumut ni lagi bestkan....

    ReplyDelete
  4. k.dayang > nang nyaman gilak. gebu n sedap hehe..amikla.. tq kak atas resepi yg sedap ni jugak..

    cik Sue > wslm. hahahaha KEK KATAK PURU ! tukau le kaler per2 pun.

    k.azlina> mmg sedap kak. hehe kek lumut pos ke lumut. + sedap kot

    ReplyDelete