kemarin memontengkan diri dari pegi kerja hehe..
jadi d rumah jak. tengok2 plak d dapur ada pisang yg membanjiri ruang dapur aku yang sgt cumil
mulakanlah projek buka tenet n cari resepi yang berkaitan
dan...inilah hasilnya..kek pisang yang simple, senang n sedap!~
jom kongsi resepi
sgt teruja dengan hasil kek ni
sebab rasanya inilah kali pertama try masak kek guna oven n menjadi!~
selalunya cnfrm ada yang kureng
kdg2 xckup masak, kadang2 terlebih masak hehe..
apa pun jom kita kongsi2 resepi
resepi ni aku dapat dari myresipi.com
resepi asal :sofinar@myresipi.com
Bahan-bahan ( sekeluarga )
- 150g pisang emas - dilecek ( sy letak 180gm)
- 180g tpg gandum
- 180g gula halus /gula icing (sy pakai 150gm jak, sedang2 manisnya)
- 3 biji telor (sy guna 2 bji)
- 120ml minyak masak
- 1 sudu teh ovelate
- 1 sudu teh soda bikabonat
- 1 sudu teh baking powder
- secubit garam
Cara-cara
- campur semua bahan di atas dan putar dengan mixer hingga sebati dan adunan nampak putih
- masukkan kedalam loyang yang digris dengan minyak masak, bakar 180 darjah selama 40 - 50 minit
- pastikan adunan separuh loyang kerana kek biasanya naik sekali ganda
*saya pukul telur, ovelate n gula dulu. agak2 ovelate dah hncur sikit, baru masukkan bahan2 lain dan pukul sampai kembang n putih.
*sy bakar menggunakan loyang bulat 8' x 1 1/2 ', 150 darjah selama 40 minit guna api atas bawah (10 minit terakhir guna api bawah jak)
No comments:
Post a Comment